În timp ce mulți beneficiari sunt dornici să își înceapă proiectul căt mai repede, prea puțini știu despre posibilele pericole. Din pricina faptului că, un constructor nu are nevoie de calificări și contractele sunt realizate formal, trebuie să fii atent când vine vorba de această etapă.

Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ținem cont…

Alegerea primului constructor care este disponibil

Găsirea unui constructor care poate începe lucrarea de îndată poate părea o binecuvântare, dar atenție!

De regulă, constructorii buni au cereri multe și aceștia iși programeaza proiectele cu luni bune înainte – așadar va trebui sa aștepți păna acesta va fi disponibil. Dacă găsești unul fără o lucrare în derulare, ar putea fi un semn că alți oameni poate știu ceva ce ție ți-a scăpat.


Să alegi constructorul înainte ca toate avizele sa fie finalizate

În efortul de a obține cele mai bune oferte, unii beneficiari aleg să se înțeleagă și să numească un constructor înainte ca toate avizele și proiectele sa fie finalizate.

Această abordare poate fi greșită. În primul rând, pentru că, dacă proiectul este nerealizabil din difertie motive, constructorul ales , bazându-se pe ințelegerea cu tine, probabil și-a plănuit în avans lucrarea și poate fi încurcat de anularea acestora. În al doilea rând, un constructor nu poate oferta sau plănui în prealabil, fără proiectele tehnice finalizate. Acest lucru înseamnă că, oricare ar fi bugetul total al unei oferte, fară proiectele finalizate, acesta se poate schimba drastic.


 Nu ai verificat referințele sau recenziile de pe site-ul nostru

După cum am mai amintit, cel mai de preț instrument care îți dă posibilitatea sa verifici un constructor sunt referințele și recenziile.

Recomandarea noastră este să facem efortul de a vorbi cu cel puțin trei clienți care au folosit serviciile constructorului. Pe lânga recenzii, oferite de Registrul Constructorilor, iți recomandam să contactezi clienții și să discuți cu aceștia (fară prezența constructorului). De asemenea, îți recomandăm să vizitezi imobilul construit/achiziționat. Este recomandabil să consulți proiectele finalizate recent, dar și lucrările care au fost efectuate în urmă cu un an sau mai mult pentru a-ți forma o părere per ansamblu.


 Să alegi un preț prea bun pentru a fi adevărat

Cu toții preferăm prețul cel mai mic, dar poate această regulă nu ar trebui aplicată când vine vorba de casa noastră și de poate cea mai mare investiție pe care o persoană o face în timpul vieții.

Nu faceți greșeala de a opta pentru una dintre ofertele numite „prea bun pentru a fi adevărat”. Adesea, un constructor realizează reduceri de preț de fațadă și nu sunt sinceri cu privire la toate costurile necesare realizarii proiectului în întregime. Înainte de a semna un contract, asigură-te că iți sunt prezentate toate detaliile.


 Detalii care pot fi omise

In rândul detaliilor care pot fi omise, nu este vorba doar despre costuri.

La procesul de ofertare cât și la întocmirea contractului, asigură-te că a-ți discutat despre …

1. Intervalul orar în care constructorul va lucra.

2. Modalitatea prin care materialele rămase și deșeurile rezultate vor fi înlăturare și dacă acest element este inclus in preț.

3. Ce garanții există pentru prevenirea întârzierilor ?

4. Constructorul plănuiește sa folosească subcontractanți ? Dacă da, costurile pentru aceștia este inclus în ofertă ?

5. La finalizarea proiectului, cine garantează pentru calitatea lucrărilor efectuate de subcontractanți ?

6. Constructorul are trebui să specifice proiectele/planurile în contract (cu număr de identificare) în urma căruia se va realiza construcția și la care se referă în oferta. Împreună cu semnarea contractului, iți recomandăm ca ambele părți să semneze proiectele/planurile finale și acestea să facă parte din contract.

Cele amintite mai sus sunt doar câteva dintre întrebările pe care ar trebui clarificate înainte de numirea unui constructor și înaintea semnării unui contract. Desigur, dacă acesta este primul tău proiect, este posibil ca unele elemente vitale sa fie omise. Acesta este motivul pentru care recomandam numirea unui arhitect, inginer sau manager de proiect care te poate ghida la buna realizare a proiectului.


 Devizul de plată

Avem convingerea că, cea mai de preț recomandare pe care îl putem oferii, este ca orice beneficiar să întocmească un deviz de eliberare a fondurilor către constructor.

În ciuda faptului că, din bugetul unui proiect, cea mai mare parte o reprezintă fondurile alocate constructorului, foarte puțini beneficiari se gândesc la întocmirea unui plan detaliat de plată. După cum am mai amintit in articolele precedente, dacă constructorul solicită o mare parte din bani în avans, ar trebui sa ne punem un semn de întrebare. Deși solicitarea unui depozit inițial este în regulă (pe baza unui contract), majoritatea fondurilor nu ar trebui să fie eliberate până la evaluarea lucrării in stadii cheie.

Pentru a-ți proteja banii și a asigura cea mai bună derulalare a procesului de construire, setează repere de evaluare. Acesta înseamnă că vei plăti eventual un depozit după care eliberezi o anumită suma în momentele cheie din construcție cum ar fi: finalizarea fundației, finalizarea zidirii pereților, finalizarea șarpantei, montarea învelitorii acoperișului, instalarea geamurilor, finalizarea tencuielii exterioare, instalarea scarilor interioare, finalizarea instalațiilor de apa/gaz/electrice și canalizare, finalizarea placărilor și tencuielii interioare. Momente cheie se pot prestabilii și pentru finisările care le-ai solicitat de la constructor. Recomandăm ca, înainte de orice plată către constructor, construcția sa fie evaluată de un specialist (Inginer, Arhitect, Manager de Proiect), pentru a te asigura de calitatea lucrărilor și dacă a fost respectat proiectul.

Dacă nu ai cunoștințele sau nu te simți confortabil să evaluezi activitatea unui constructor, solicită ajutorul unui Inginer, Arhitect. Diriginte de Șantier sau Manager de Proiect pentru a face acest lucru în numele tău.


 Alocarea de fonduri în exces pentru finisaje în detrimentul materialelor de construcții

Deși cu toții preferăm finisajele de lux, să nu uităm că în timp, prețul unei piese extravagante de interior scade. În schimb, o construcție realizată din materiale de calitate este mai probabil să iți ofere un profit atunci când vine vorba de vânzarea proprietății. De asemenea, un imobil construit cu materiale de calitate diminuează factorul de risc pentru reparații necesare cât și sporește confortul locatarilor.

În privința bugetului, dacă te confrunți cu o alegere între materiale de construcții de calitate și finisaje sau accesorii extravagante la comandă, recomandarea noastră este să alegi întotdeauna materialele de construcții de calitate.

Ba mai mult, finisajele frumoase pot fi achiziționate treptat, în timp ce înlocuirea materialelor ieftine sau a ferestrelor de proastă calitate implică un cost mare.


 Supraestimarea propriilor abilități

Executarea unor elemente din lucrare în regim propriu poate fi tentant și un mod minunat de a reduce costurile, dar fii realist în ceea ce poți materializa. Lucrări mici și simple, precum instalarea covorului sau vopsirea pereților pot fi ușor realizate de începători, dar, dacă nu ești un profesionist, este recomandat să lăsăm lucrările majore și complexe pentru experți. La urma urmei, de multe ori poate costa mai mult să remediezi lucrări efectuate greșit decât acestea să fie realizate de un profesionist da la bun început.

Merită, de asemenea, să te gândești dacă ai timpul necesar la dispoziție să fii propriul tău manager de proiect. Cu excepția cazului în care ai posibilitatea de a vizita lucrările în fiecare zi și te simți confortabil în a te confrunta cu un anumit constructor în privința lucarilor care nu sunt efectuate în concordanță cu proiectul sau orice altă neregulă, iți recomandăm să angajezi un manager de proiect.


 Nu ai în vedere costurile de trai pe perioada lucrărilor

În cazul în care vorbim despre lucrări de reabilitare la o construcție existentă, în timpul lucrărilor opțiunea de a locui în continuare în imobil este cel mai rentabil insă, din păcate, aceasta nu este întotdeauna posibilă.

Motivele pentru care ai fi nevoit să te relochezi temporar includ …

Este nevoie de oprirea rețelei de apă și de alimentare

Structura imobilului ar putea fi afectată

Să nu fie posibila folosirea bucătariei și a băii

Praful ar putea afecta sănătatea ocupanților

Dacă te bazezi să rămâi în imobil pe perioada lucrărilor, va trebui să te asiguri că familia ta nu va fi afectat de niciunul dintre aspectele menționate mai sus. Stabilește acest lucru din timp, deoarece, dacă nu este fiabil să rămâi in imobil pe perioada lucrarilor, va trebui să iei în considerare costul unei chirii pe durata lucrărilor.


 Polița de asigurare al constructorului

Unul dintre cele mai importante elemente al unui contract este asigurarea constructorului. Neglijarea acestui element poate atrage costuri uriașe în cazul în care asigurarea corespunzătoare nu este în vigoare.

Pentru a te asigura că ești protejat, recomandăm ca, constructorul să dețină următoarele asigurări …

1. Asigurarea tip toate riscurile pentru lucrarile de constructii-montaj

2. Asigurarea tip toate riscurile pentru utilajele si echipamentele de constructii

3. Asigurarea de raspundere civila profesionala a arhitectilor si inginerilor constructori (în cazul în care constructorul administrează proiectele de structură și arhitectură)

4. Asigurarea de garantii

Siteul conține informații publice în baza Licenței pentru Guvernare Deschisa v1.0
Registrul Constructorilor folosește date publice oficiale, puse la dispoziție de instituțiile statului.  
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram