Cum alegem o firma de constructii

O firma de constructii poate avea multe forme de organizare, fiecare mod de organizare având la rândul lui elemente pozitive cât și negative. Cum alegem o firma de constructii pentru proiectul nostru va fi una dintre cele mai importante decizii de luat. Alegerea greșită poate avea consecințe grave atât pentru proiect cât și pentru buget.

Am pregătit acest ghid pentru alegerea unui constructor …


Echipă formată dintr-un singur om

Avantaje: preț redus și serviciu personal.

Dezavantaje: riscant pentru proiecte mari și cu disponibilitate limitată.

Acest tip de constructor de regulă lucrează singur, capabil să se ocupe și să ducă la bun sfârșit lucrări de dimensiuni mai mici, de obicei renovări. De asemenea, ar putea fi o opțiune și pentru construirea unei extensii la scară mică – în funcție de nivelul de calificare.

Mulți am opta sa alegem o firma de constructii de acest gen, deoarece sunt cea mai ieftină opțiune. Dar prețul scăzut vine și cu dezavantaje.

Având puterea de execuție limitată, acești constructori de obicei își asumă doar un singur proiect la un moment dat. Deși asta rezulta o colaborare mai personală pe durata proiectului cu beneficiarul, acest lucru îi face să aibă o disponibilitate limitată pe tot parcursul anului. O asemenea firma de constructii poate fi uneori rezervat doar peste un an.

Progresul lucrărilor

De asemenea, având doar un constructor pe șantier, progresul lucrărilor nu este una foarte rapidă în acest fel prelungind durata proiectului. Costul scăzut poate fi o compensare echitabilă. Dar, în cazul în care ești nevoit să te muți pe durata lucrărilor, costurile aferente ar putea anula economiile făcute.

În privința finanțelor, veți fi mai expuși riscurilor cu acești constructori decat daca alegem o firma de constructii mai dezvoltata. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de firme sau companii mari, el nu are un flux de capital constant. Acest flux ar trebi să acopere în mod corespunzător costurile materialelor de construcții. Acest lucru ar putea însemna că vei fi solicitat să plătești în avans pentru o mare parte din costul proiectului (o practică destul de riscantă și periculoasă). În acest caz, există pericolul ca, alegem o firma de constructii si acesta să rămână fără fonduri la jumătatea proiectului. Acesta va fi nevoit să se comită la un al doilea proiect pentru a obține fondurile necesare. În acest ultim scenariu, sunt șanse mari ca perioada de finalizare al proiectul tău să fie prelungit sau neglijat.


Alegem o firma de constructii cu ajutoare

Avantaje: Destul de ieftin și în general dornic să-și dezvolte afacerea.

Dezavantaje: Disponibilitate destul de redusă, securitate financiară limitată.

Un constructor își va dezvolta adesea afacerea destul de organic. Vor începe de mici și, pe măsură ce vor obține mai multe lucrări, firma de constructii va identifica încet muncitorii de încredere. Acesta îi va lasa pe aceștia responsabili pentru ca el să poată lucra la alte proiecte.

Cu persoana potrivită, acest lucru ar putea fi un mare avantaj pentru lucrarea ta. Acești constructori sunt adesea foarte ambițioși și dornici să demonstreze și să lase o impresie pozitivă. Acest lucru înseamnă că vei obține un serviciu excelent la un preț foarte competitiv.

Ca și dezavantaj, daca alegem o firma de constructii de acest gen, poate avea un dezavantaj din punct de vedere financiar. De exemplu, ar putea să oferteze pentru un proiect în funcție de experiența sa fără a-și da seama de unele greseli. De exemplu, în cazul în care aceeași lucrare este efectuată de alții, timpul necesar finalizării proiectului poate fi alta având impact și asupra bugetului lui. Acest lucru poate duce la complicații cu stabilirea prețurilor, finanțarea și planificarea unui proiect.

În cele din urmă, acest lucru îți pune în pericol proiectul. Dacă dorești să eviți astfel de probleme, asigură-te că ai toate datele necesare. Toate acestea, inainte sa alegem o firma de constructii. De exemplu: câți alți oameni vor lucra la proiect și dacă au vechime în a lucra împreună ? Cum vor fi plătiți, are firma de constructii capital propriu să acopere cheltuielile pâna la plățile efectuate tine ? Ce garanții există pentru a preveni întârzierile?


Firma de constructii cu subcontractanți

Avantaje: de încredere, organizat și oferă siguranță.

Dezavantaje: costă mai mult și trebuie să fii informat de subcontractanții alocați proiectului

In cazul in care alegem o firma de constructii cu subcontractanti. Acest caz este o alegere excelentă pentru noi daca dorim un constructor profesionist care oferă securitate suplimentară. Ei aduc un mix de organizare, buget și fiabilitate, datorită faptului că sunt de obicei cu o experiență dovedită.

Desigur, pentru acest serviciu mai bun, vei plăti mai mult. Această diferență de costuri poate descuraja anumite persoane, dar noi credem că merită. Până la urmă, vei obține ceea ce plătești, iar o casă prost construită poate costa și mai mult pe termen lung în cazul în care necesită reparații.

Dacă alegi o asemenea firma de constructii, un lucru de care trebuie să ai grijă sunt subcontractanții. Deși în majoritatea cazurilor, nu există motive de îngrijorare, trebuie să te asiguri că toate costurile lor sunt incluse în întregime în contract. În plus, verifică dacă aceștia sunt acoperiți de asigurarea constructorului principal sau au asigurări separate. De asemenea, un detaliu important de știut este cine oferă garanția pentru lucrările efectuate, subcontractantul sau firma de constructii.


Alegem o firma de constructii dezvoltata/companie

Avantaje: cea mai sigură opțiune din punct de vedere financiar și calitativ, realizarea proiectului în timpul alocat.

Dezavantaje: preț mai ridicat.

Daca alegem o firma de constructii, dezvoltata este cea mai sigură din toate punctele de vedere și recomandarea noastră numărul unu pentru orice proiect.

Deși vei plăti mai mult pentru serviciul lor, expertiza lor va fi greu de învins. Capitalul deținut de o asemenea firmă înseamnă că vei avea avantajul unui deviz de plată care te va feri pe tine și bugetul tău de rele practici.

Fiind o afacere de amploare, aceasta firma de constructii va avea la dispoziție o serie de constructori, muncitori și profesioniști pentru proiectul tău. Acest lucru înseamnă că, de cele mai multe ori va finaliza proiectul înaintea concurenților lor mai mici și procesul per ansamblu va fi unul mai simplu pentru tine.

Profesionalismul lor înseamnă, de asemenea, că managementul proiectului va fi realizat cu ușurință și cel mai probabil acest element important este încorporat în oferta lor.

Și, desigur, ai mai multe șanse să obții un rezultat final de calitate. Acest lucru înseamnă că iți oferi cea mai bună șansă posibilă de a recupera investiția atunci când vine vorba de vânzarea imobilului.


Sfaturile noastre ca sa alegem o firma de constructii

Verifică constructorul sau firma de constructii pe site-ul nostru.

Cere și verifică întotdeauna cel puțin trei referințe de la orice constructor.

Discută cu proprietarii/beneficiarii în absența constructorului.

Vizitează lucrările anterioare daca esti inclinat sa alegi o firma de constructii anume – proiecte care au fost finalizate recent dar și care a fost de cel puțin un an.

Studiu de caz: Zeci de romani inselati de un constructor. Cum poți evita țepele? 

Manifest pentru recenzii oneste (Partea a II-a)

„După ce am dat avansul în valoare de 9500 euro, nu l-am mai văzut niciodată.” Cam așa ar suna un scenariu de coșmar pentru toți cei care au în plan construcția unui imobil, poate chiar a locuinței lor de vis, pentru care au muncit ani de zile, cu sacrificii și eforturi considerabile. Din păcate, astfel de situații fac parte din riscurile și realitățile domeniului de construcții (și nu numai). Unele situații pot fi însă evitate. 

Am discutat deja despre importanța recenziilor autentice și oneste, care pot regla piața și relațiile transparente între consumatori și prestatorii de servicii. Continuăm acest manifest pentru recenzii oneste. Atunci când scrii o recenzie, nu doar că îți faci vocea auzită și ajuți firmele să își îmbunătățească serviciile, dar contribui la un sistem care, pe termen lung, te păzește, pe cât posibil, de a ajunge în postura de client păcălit și păgubit

Cazul Rusu Adrian Rustic II: zeci de oameni inselati și lăsați fără bani

Pentru orice tip de servicii ai plăti, mai ales dacă e vorba de plăți în avans, există acea teamă absolut normală de a nu fi înșelat. Nimeni nu-și dorește să arunce aiurea nici cu bani, nici cu timp. Cazuri singulare apar mai mereu și pot fi greu de depistat. Există însă cazuri de-a dreptul surprinzătoare, cum este și cel al firmei Rusu Adrian Rustic II. Cu zeci de clienți înșelați, dar cazuri în care, aplicând o simplă tehnică, problemele ar fi putut evitate…

În luna mai 2022, Inspectorul Pro a reușit să dea de urma constructorului Rusu Adrian și să dezvăluie situația frustrantă prin care au trecut zeci de români. Pe scurt, constructorul din Hunedoara a încheiat contracte, fie prin întreprinderea individuală RUSU ADRIAN RUSTIC, fie prin SRL-ul TEO-ROXI CASE LEMN, solicitând plăți în avans în valoare de mii de euro. Deși a primit bani de la clienți, constructorul nu și-a onorat contractele, lăsându-i pe oameni fără bani și, până la urmă, fără casele sau construcțiile promise. 

Conform Inspectorul Pro, constructorul „este anchetat pentru înșelăciune, o infracțiune pedepsită cu închisoare de până la 5 ani. Iar în timp ce autoritățile spun că...cercetează, Adrian Rusu își continuă treaba, liniștit. Sunt și păgubiți care au câștigat un proces împotriva lui, în instanță, dar nu au avut cum să își recupereze banii.”

Cea mai simplă metodă pentru evitarea țepelor

Spuneam însă că astfel de situații pot fi sau ar trebui să poată fi evitate. Nu e nimic complicat, însă necesită timp pentru documentare. Cum eviți țepele? Cu o simplă verificare a recenziilor primite de firmele de care ești interesat. Citește cu atenție ce au alții de spus despre colaborarea pe care au avut-o. Mai mult, Registrul Constructorilor îți permite inclusiv să iei legătura cu cei care au lăsat o recenzie, pentru a solicita mai multe informații. 

În cazul firmei Rusu Adrian Rustic II, au început să apară recenzii de avertizare cu romani inselati încă de la mijlocului anului 2021!  

„Incheie contractul, ia avansul, nu presteaza nimic din lucrare, l-am dat in judecata si nu ia in considerare hotararea instantei!! Este un mincinos si un tepar, fiti foarte atenti! Acum suntem blocati de el, ne-a taiat toate mijloacele de comunicare si nu vrea sa ne dea cei 12.250 de euro pe care i-am dat ca avans in martie 2019, ca sa nu mai spun de penalizari si cheltuieli de judecata!” - Mihaela Gorgan

„Nu recomand la nimeni să lucreze cu Adrian Rusu. Nu respectă termeni și ne mai trebuie să ne returneze 3000 de euro. Este un țepar mai sunt încă circa 20 de familii în această situație.” - Toma Adrian

„Doresc sa aduc in atentia celor care sunt interesati de constructii pe structura de lemn sa il evite pe ADRIAN RUSU, din Hunedoara, cunoscut si sub numele de pe facebook CASE ADRIAN sau RUSU ADRIAN RUSTIC II.

...recenzia continuă

Iata pe scurt experienta neplacuta cu dumnealui. Am incheiat un contract anul trecut pentru executarea unei fundatii + casa pe structura din lemn, Dl. Rusu se angaja prin contract sa termine lucrarea pana in Aprilie 2021. Tot prin contract i-am dat si avans.

Bineinteles ca Dl. Rusu Adrian nu a inceput lucrarea asa cum se angajase si nu ne-am recuperat toti banii nici pana la aceasta data. Dupa ce am dat avansul in valoare de 9500 euro nu l-am mai vazut niciodata. Tot ce am primit in schimb au fost amanari peste amanari, promisiuni ca va veni sa realizeze lucrarea, promisiuni ca ne va restitui banii. Cu mare greutate am reusit sa recuperam pana la aceasta data 8000 euro, mai avem 1500 euro. Ca noi mai sunt si altii. NU RECOMAND!” – Andreea Tarhon

De atunci, zeci de oameni au fost, din păcate, păgubiți de „constructorul” acesta. Credem că dezvoltarea unui cadru transparent și autentic, în care oamenii să vorbească despre experiențele avute cu diverși antreprenori, poate duce la mai multă siguranță pe piață. 

Obiceiul de a verifica recenzii, dar și de a scrie recenzii, ar trebui să devină unul bine înrădăcinat. Nu te poate feri de toate riscurile și țepele. În schimb, cel puțin în cazuri clare, unde firmele dețin numeroase „antecedente”, vei știi să păstrezi distanța și să alegi un alt partener de lucru. Pentru mai multe recomandări, idei și noutăți în domeniu, urmărește-ne blogul.

Manifest pentru recenzii oneste | De ce să verifici și să scrii recenzii? 5 argumente (Partea I)

Timpul este o resursă importantă. Poate cea mai importantă. Și atunci de ce să ți-l oferi, fie și preț de 5 minute, pentru a scrie (sau căuta) recenzii despre afaceri? Sigur, când încerci să decizi pentru ce produse/ servicii să optezi, devine mai clară utilitatea unor recenzii oneste și detaliate.

Pe măsură ce piața devine tot mai complexă, simțim nevoia să redobândim puțin control asupra informațiilor care circulă despre afaceri și produse. Să confirmăm, să informăm. Să sprijinim, să atenționăm. Să criticăm, să mulțumim. Există o nevoie de onestitate și claritate. Registrul Constructorilor a apărut tocmai din nevoia de a pune bazele unor relații transparente între clienți și afaceri.

Importanța unor recenzii autentice, oneste, clare

Importanța recenziilor, atât ca modalitate de reglare a pieței, la care poți contribui chiar tu, cât și ca unealtă în procesul de achiziție, este tot mai pregnantă în zilele noastre. Îți prezentăm 5 argumente care sperăm să te convingă să verifici și să scrii recenzii despre produse și servicii.

1. “Sharing is caring”: ne ajutăm unii pe ceilalți

Dacă ai avut o experiență pozitivă cu un produs și vorbești despre acest lucru, îi ajuți pe ceilalți să se bucure de ceva similar. Dacă ai avut o experiență negativă, îi ajuți să ia decizii mai bune. Când îți faci timp să citești despre experiențele altora, îți faci de fapt o favoare: vei lua decizii mai rapid, mai ușor, în cunoștință de cauză.

Recomandare: Când scrii o recenzie, menționează la ce anume ți-a folosit cel mai mult produsul/ serviciile. Include un beneficiu la care nu te-ai așteptat, dar care te-a surprins plăcut. Pentru experiențe negative: menționează cel mai mare impediment / un aspect care te-a dezamăgit și oferă argumente.

2. Îți faci vocea auzită și te conectezi la comunitate

Recenziile te ajută să îți faci vocea auzită sau să dai glas unei opinii la nivel de comunitate. Totodată, verificând ce cred alți oameni, te conectezi la comunitatea din care faci parte.

Recomandare: Folosește filtrul geografic pentru a descoperi firme și recenzii locale.

3. Evitarea unor țepe sau înșelăciuni

Tuturor ne e teamă să nu fim înșelați, să nu ne irosim nici resursele financiare, nici timpul. Dacă ai o experiență negativă cu o firmă, vorbește despre ea. Dacă vrei să colaborezi cu o firmă, citește cu atenție recenziile acesteia. Mai mult, ia legătura cu foștii clienți (platforma noastră îți permite acest lucru!).

Studiu de caz: Despre firma Rusu Adrian Rustic II s-au scris recenzii de avertizare pe Registrul Constructorilor încă de la mijlocul anului 2021. Un an mai târziu, în mai 2022, după ce alți zeci de oameni au fost din păcate înșelați, Inspectorul Pro a reușit să dea de urma constructorului și a apărut această știre. O simplă verificare a recenziilor te poate salva de multe bătăi de cap și de pierderi financiare!

Recomandare: Încearcă să scrii cât mai clar și obiectiv despre experiența avută și să-ți amintești că scopul este să-i ajuți pe alții să nu treacă prin ce ai trecut tu.

4. Recenziile ajută firmele să se îmbunătățească

Majoritatea companiilor încearcă totuși să ofere produse și servicii de calitate. Pe termen lung, este în interesul lor să o facă. Recenziile care expun atât critici constructive, cât și apreciere, vin în întâmpinarea afacerilor care vor cu adevărat să se dezvolte. Beneficiarul vei fi, în cele din urmă, tot tu.

Recomandare: Ești 100% mulțumit? Încurajează afacerea să continue pe drumul respectiv sau chiar să treacă la următorul nivel. Ești nemulțumit? Explică-ți politicos perspectiva, cu scopul de a ajuta afacerea să își îmbunătățească pe viitor serviciile (oferă exemple, sfaturi concrete).

5. Investești timp, salvezi timp

Acele două, trei, cinci minute pe care le investești pentru a scrie o recenzie contribuie la dezvoltarea unei piețe mai transparente, în care vei naviga, la rândul tău, mai ușor. Pe termen lung, dacă noi toți ne dezvoltăm acest simplu obicei, de a oferi un feedback onest și echilibrat, ne ajutăm unii pe ceilalți să economisim timp, bani și energie la următoarea achiziție.

Recomandare: Dezvoltă o structură proprie, simplă, pentru recenziile pe care le oferi, pentru a fi mai ușor să scrii. Exemplu: impresia generală, puncte forte, puncte slabe, „recomand pentru cei care…” etc.

Pentru mai multe recomandări, idei și noutăți în domeniu, urmărește-ne blogul.

Oameni care ne inspiră

Registrul Constructorilor își propune să aducă in fața și in mintea oamenilor dornici sa construiască și să renoveze cele mai de calitate soluții și surse de inspirație. Fie din România, fie din afara ei.

De câte ori nu am trecut pe lângă o casa (de obicei căsoi:) și am exclamat: “La câți bani au intrat in casa asta, eu o făceam de o sută de ori mai frumoasă!”. Ei bine, despre asta e vorba: de a face căminele noastre mai frumoase și mai primitoare.

Soluții sunt, surse de inspirație la fel - aici vom încerca sa le aducem pe cele mai bune!


Adela Pârvu

Blogul https://adelaparvu.com e cartea de vizită a Adelei Pârvu, poate cel mai bine cotat influencer când e vorba de design.

De ce ne place și inspiră blogul Adelei Pârvu ?

Aici găsești o mulțime de idei faine. Lucruri simple la îndemâna celor care construiesc sau renovează și - poate cel mai important - soluții accesibile.

Case salvate de prin Maramureș sau Bucovina, mici istorii “casnice” ale unor tineri curajoși, decorațiuni sau recomandări de instalații sau de decorațiuni. Toate fac din site-ul Adelei Pârvu un supermarket pentru toată lumea care știe să facă diferența între o casă și un cămin.

Dragostea ei pentru conservarea caselor traditionale jonglând între trecut și viitor cu cel mai mare succes.

Proiect Sinaia Swee Valley - design rural

Soluții inedite de construcții în mijlocul naturii din lemn recuperat

Proiect maramures din lemn recuperat

Blogul ei contine de la case tradiționale până la ultimele tendințe de la cele mai renumite târguri din lume de design interior.

Design interior Adela Parvu

Design de interior cu impact

Adela Pârvu crează un design pe personalitatea oamenilor și interioare care au un impact pozitiv de durată în viața lor de zi cu zi. Echilibrează designul cu funcționalitatea, oferind pentru noi toți soluții, idei și furnizori de materiale pentru cele mai inovatoare tendințe. 

De ce vă recomandăm site-ul Adelei Pârvu ?

Pentru ca e timpul ca educația sa existe și in domeniul construcțiilor. Acolo unde “mortar”, “ciment”, “cărămidă” sau “tencuiala” sunt cuvintele cele mai folosite. E timpul pentru “design”, “cămin”, “frumos”!

Studiu Registrul Constructorilor: 75% dintre români și-au renovat locuințele în ultimul an

Platforma noastră a apărut din dorința de a le oferi românilor o resursă de încredere, care să-i ajute să găsească firmele potrivite când vor să cumpere o casă sau pur și simplu să o reamenajeze pe cea actuală.

Așa că am am construit un instrument gratuit. Aici unde oamenii pot afla informații reale despre experiența cu firmele din domeniul construcțiilor și al imobiliarelor, de la alți oameni obișnuiți.

Opiniile și recenziile ajută clienții să cumpere cu încredere și oferă informații relevante care stimulează firmele să-și îmbunătățească serviciile. Ne dorim să le oferim celor interesați de domeniu informații utile pentru lucrările de amenajare, reparații sau construcții.

Un prim pas în acest sens este studiul derulat împreună cu MKOR Consulting despre obiceiurile de amenajare a locuinței.

Firme de constructii, dezvoltator imobiliar, agentii imobiliare, materiale de constructii, automatizari, dulgerhie, instalatii electrice, recenzii, review, pareri, recomandari, arhitect, inginer, constructii, constructor, mester, case la rosu, Cluj Napoca, Bucuresti, Iasi, Constanta, Oradea, Timisoara, proiectare, curatenie, transport, finisaje, sisteme acoperis, topograf, design, inchirieri

Iată care sunt aspectele cheie identificate în cadrul cercetării:

Descarcă gratuit studiul “Obiceiuri de amenajare a locuinței” 

Proiectele de amenajare desfășurate de români în ultimele 12 luni

Datele arată că majoritatea românilor (75%) au realizat lucrări de amenajare, reparații sau îmbunătățiri în propria locuință în ultimele 12 luni. Procentul ridicat indică apetența oamenilor pentru astfel de proiecte. Comportamentul este mai pronunțat în rândul adulților cu vârste cuprinse între 36 și 55 ani (77%). 

Firme de constructii, dezvoltator imobiliar, agentii imobiliare, materiale de constructii, automatizari, dulgerhie, instalatii electrice, recenzii, review, pareri, recomandari, arhitect, inginer, constructii, constructor, mester, case la rosu, Cluj Napoca, Bucuresti, Iasi, Constanta, Oradea, Timisoara, proiectare, curatenie, transport, finisaje, sisteme acoperis, topograf, design, inchirieri

Tipuri de proiecte de amenajare realizate în ultimul an și bugetele cheltuite pentru acestea

Cea mai mare parte a proiectelor de amenajare pe care românii le-au realizat în ultimele 12 luni a vizat lucrări de amenajări interioare (67%). Acestea au fost derulate în special de către tineri (71%).

Românii au efectuat, în medie, 2 proiecte de amenajări, reparații sau îmbunătățiri în propria locuință. Pe durata ultimului an, pentru aceste lucrări care au plătit, în medie, 6825 lei. 

Motivele principale pentru care oamenii au investit în astfel de proiecte au vizat reîmprospătarea spațiilor, schimbarea stilului de design și înlocuirea sistemelor electrice, sanitare sau de iluminat. Iar spațiile în care s-au adus cel mai frecvent modificări sunt:  

Firme de constructii, dezvoltator imobiliar, agentii imobiliare, materiale de constructii, automatizari, dulgerhie, instalatii electrice, recenzii, review, pareri, recomandari, arhitect, inginer, constructii, constructor, mester, case la rosu, Cluj Napoca, Bucuresti, Iasi, Constanta, Oradea, Timisoara, proiectare, curatenie, transport, finisaje, sisteme acoperis, topograf, design, inchirieri

Descarcă gratuit studiul “Obiceiuri de amenajare a locuinței” 

Persoanele implicate în desfășurarea proiectelor de amenajare

Cele mai multe persoane care au participat la studiu (6 din 10) au spus că sunt ajutați de familie și prieteni atunci când au un astfel de proiect în desfășurare. 

De cealaltă parte, 35% dintre cei care fac lucrări de amenajare apelează la serviciile specialiștilor, tendință mai pronunțată în cazul adulților, cu vârste cuprinse între 36-55 ani. 

Cei care lucrează cu echipe de muncitori calificați și specialiști sunt în general mulțumiți de serviciile primite (peste 8 din 10 puncte). Atât privind calitatea execuției, cât și ritmul de lucru și costurile totale.

Proiectele de amenajare planificate de români pentru următorul an

3 din 4 persoane care au participat la studiu au planificate, în medie, 1.4 proiecte de amenajare pentru următorul an. Iar jumătate dintre aceștia au în plan atât amenajări interioare, cât și exterioare, precum și lucrări de instalații și restaurări sau recondiționări. 

Membrii familiei, în special (37%), și prietenii rămân opțiunile preferate pentru  desfășurarea lucrărilor de (re)amenajare planificate. Însă bugetele medii pe care românii intenționează să le aloce pentru proiectele viitoare sunt semnificativ mai mici comparativ cu cele cheltuite anul anterior: 

Sursele de informare privind specialiștii pentru lucrările de construcții și amenajări

Atunci când angajează un specialist sau o echipă specializată, majoritatea românilor (80%) apelează la cunoscuți pentru recomandări. Căutările pe internet sunt o variantă mai puțin comună, aleasă de doar 12% din respondenți, în special de tineri. 

Doar 1 din 10 persoane folosesc platforme specializate de anunțuri și doar 3% accesează platforme de recenzii online. 

Firme de constructii, dezvoltator imobiliar, agentii imobiliare, materiale de constructii, automatizari, dulgerhie, instalatii electrice, recenzii, review, pareri, recomandari, arhitect, inginer, constructii, constructor, mester, case la rosu, Cluj Napoca, Bucuresti, Iasi, Constanta, Oradea, Timisoara, proiectare, curatenie, transport, finisaje, sisteme acoperis, topograf, design, inchirieri

Cu toate acestea, aproape 6 din 10 români obișnuiesc să utilizeze aplicații de cumpărături atunci când achiziționează materiale de construcții și obiecte de design. Fiecare dintre aceștia accesează, în medie, 1.7 astfel de aplicații.

În plus, respondenții au accesat, în medie, 1.4 site-uri de recenzii online din domeniul construcțiilor și imobiliarelor.

Descarcă gratuit studiul “Obiceiuri de amenajare a locuinței” 

Metodologia studiului

Studiul de piață a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 501 respondenți. Scopul este de a releva obiceiurile generale ale românilor în privința investițiilor imobiliare, a construcțiilor și amenajărilor. 

Studiul a avut ca instrument de colectare a datelor sondajul de opinie online, fiind realizat de agenția independentă de cercetare MKOR Consulting.

Eșantionul este reprezentativ național pe criterii de gen, vârstă (21-55 ani) și distribuție geografică și are o marjă de eroare +/-4.5%, la un nivel de încredere de 95%.

Despre MKOR Consulting 

MKOR Consulting este o agenție de cercetare de piață inovativă, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top pentru a oferi o înțelegere aprofundată a mediului de business. În activitatea sa, MKOR Consulting acoperă toate tipurile de cercetare. Oferă o flexibilitate crescută clienților săi, cu scopul înțelegerii și livrării celor mai relevante perspective asupra pieței.

Rămâi la curent cu ultimele noutăți 

Registrul Constructorilor este o platformă independentă fondată cu scopul de a asista atât clienții cât și firmele în alegerea unui partener prin puterea recenziilor și recomandărilor autentice. 

Obiectivul nostru principal este de a facilita o interacțiune constructivă între client și firmele din industria construcțiilor și a imobiliarelor, sprijinind firmele să își promoveze imaginea pozitivă în această industrie.

Te invităm să rămâi alături de noi, în comunitatea noastră online, pentru a fi printre primii care află ultimele recenzii despre experiența cu firmele din domeniul construcțiilor și al imobiliarelor, de la oameni ca tine.

Câte oferte să obții pentru a lua o decizie informată? Casa la rosu

În primul rând, trebuie să reținem că singura modalitate de a afla cu adevărat un pret casa la rosu realist este de a invita constructorii pentru a oferi un cost pentru lucrări. În al doilea rând, de regulă, sfatul nostru este să contactezi cel puțin 3 firme care să iți oferteze pentru a oferi un pret casa la rosu. Acest lucru iți va  asigura că poți face o comparație bine informată. În al treilea rând, în timpul ofertării, stabilește cât mai clar ce dorești de la constructor. Trebuie să reții că orice modificare a proiectului poate înseamna schimbări în costul final.


Casa la rosu

De ce să cerem cel puțin 3 oferte de pret casa la rosu ?

Având cel puțin 3 oferte de pret la îndemână, ai posibilitatea de a-ți face o idee despre ceea ce este rezonabil ca și preț final. De asemena, vei putea evalua care este prețul mediu al lucrărilor și dacă un constructor ofertează, din oarecare cauză, in exces.

De exemplu, dacă dorești să construiești o casa la rosu, este posibil sa primești următoarele oferte…

70.000 Euro
78.000 Euro
112.000 Euro

sau de asemenea, este posibil să ai

70.000 Euro
78.000 Euro
48.000 Euro

În fiecare dintre aceste cazuri, două dintre aceste prețuri sunt apropriate una de cealaltă, dar unul iese în evidență. Unul este foarte ieftin și unul foarte scump.

Ofertele de pret casa la rosu care sunt mai mari ar putea fi de la o firmă de construcții mai mare. Deși s-ar putea ca prețul să fie neatractiv, aceste tipuri de firme de constructii oferă mai multă securitate cât și calitate garantată, așa că sfatul nostru ar fi sa nu ii excluzi și să te interesezi mai în detaliu ce anume este inclus in acest buget. Găsești mai multe informații acest tip de constructor in acest articol.

Oferta pret casa la rosu cu cel mai mic preț este întradevăr cel mai tentant. Dar înainte să semnezi un contract, ideal ar fi să te informezi și să aduni cât mai multe detalii despre constructorul respectiv. În multe cazuri, ofertele ieftine nu sunt întotdeauna la fel de bune pe cât par și pot fi inșelătoare. Citește articolul despre pericolul de a alege cea mai ieftină ofertă pentru mai multe detalii pe acest subiect.


pret casa la rosu

Alegerea ofertei potrivite pentru pret casa la rosu

Să avem în considerare că, dacă o ofertă de pre casa la rosu sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil este.

Nu uita, în România constructorii și firmele de constructii nu sunt reglementați. Nu au nevoie de nicio calificare și nici nu sunt obligați prin lege să se alăture vreunei asociații in domeniu.

Dacă ți se oferă un pret casa la rosu tentant de scăzut, pune-ți aceste întrebări:

1. A alocat și inclus constructorul costuri pentru fiecare element din proiect ? O ofertă de preț care nu este detaliata îndeajuns ar putea ridica semne de întrebare și sfatul nostru ar fi să ceri constructorului să detalieze fiecare cost și element in parte. 

2. Planul de finanțare solicitat de constructor pentru casa la rosu. Un bun constructor ar trebui să dețină capitalul care să finanțeze construcția pe o perioada în avans și să primească plata la anumite stadii conform unui aranjament stabilit in prealabil și specificat în contract. Pentru a-ți proteja finanțele, iți recomandăm întotdeauna să obții aceste detalii în prealabil și să le specifici in contract. 

3. Implementează constructorul corect proiectele? În cazul în care nu ai un manager care să verifice aceste lucruri, roagă Arhitectul sau Inginerul să verifice construcția.

4. Sunt incluse in oferta de pret casa la rosu subcontractanții? Nu uita, nimeni nu poate construi un imobil de unul singur.

Comportamentul constructorului

5. Ia în considerare intervalul de timp pe care constructorul l-a specificat pentru finalizarea casei la rosu, este acesta comparabil cu alți constructori? Ca și în cazul prețului, un interval de timp pentru finalizarea proiectului excesiv de lung sau scurt pot ridica semne de întrebare.

6. Cum v-ați ințeles cu constructorul? Raportul dintre tine și constructor va fi la fel de important pe durata proiectului tau. Mulți dintre constructorii cu reputație bună sunt ocupați și dacă li se oferă două potențiale contracte de valoare similară și data de început, în general decizia lor se va baza pe relația cu clientul. Acest lucru se întâmplă pur și simplu pentru că pe durata unui proiect se vor intâmpina posibile complicații și o relație proactivă intre client și constructor este cel mai puternic factor în rezolvarea acestora.

7. Încearcă să afli dacă constructorul are alte proiecte în derulare. Adesea, ofertele ieftine sunt posibile doar pentru că constructorul își asumă proiecte secundare. În cazul unei firme de dimensiuni mici, acest lucru ar putea însemna neglijarea proiectului tău rezultând în difertie complicații.

8. Și, cel mai important dintre toate, nu uita de REFERINȚE!


Referințe 

In primul rând iți recomandăm sa cauți constructorul pe site-ul nostru unde vei putea găsi recenzii lăsate de clienții acestora.

De asemenea, este recomandat să păstrezi regula celor trei. Adică, pentru cei trei (sau mai mulți!) constructori pe care i-ai abordat, să vizitezi cel puțin trei referințe înainte de a lua o decizie.

Când vine vorba de verificarea referințelor, în mod ideal, vei dori să discuți cu clienții anteriori fară prezența constructorului. Acest lucru îl poți realiza pe site-ul nostru prin intermediul mesageriei private. Ai posibilitate de a contacta clienți constructorilor fara ca ei sau tu sa vă dezvăluiți datele de contact.

Să reținem că, aceleași metode de selectie se aplica atat constructorilor cat si contractorilor tamplarie si dulgherie, finisaje, excavatii, restaurari, foraje si sondaje, sisteme de apa si canalizare, utilitare dar si firmelor de arhitectura, inginer, curatenie, agentii imobiliare, asigurari, constructia unitatilor industriale sau oricaror firme care activeaza in domeniul constructiilor si al imobiliarelor.

10 greseli in constructia casei pe care multe persoane le fac

În timp ce mulți beneficiari sunt dornici să își înceapă proiectul căt mai repede, prea puțini știu despre posibilele pericole si greseli in constructia casei. Din pricina faptului că, un constructor nu are nevoie de calificări și contractele sunt realizate formal, trebuie să fii atent când vine vorba de această etapă.

Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ținem cont…

Alegerea primului constructor care este disponibil te poate impinge la greseli in constructia casei

Găsirea unui constructor care poate începe lucrarea de îndată poate părea o binecuvântare, dar atenție!

De regulă, constructorii buni care duc la bun sfarsit fara greseli in constructia casei au cereri multe și aceștia iși programeaza proiectele cu luni bune înainte. Așadar va trebui sa aștepți păna acesta va fi disponibil. Dacă găsești unul fără o lucrare în derulare, ar putea fi un semn că alți oameni poate știu ceva ce ție ți-a scăpat.


Să alegi constructorul înainte ca toate avizele sa fie finalizate

În efortul de a obține cele mai bune oferte, unii beneficiari aleg să se înțeleagă și să numească un constructor. De obicei, înainte ca toate avizele și proiectele sa fie finalizate.

Această abordare poate fi greșită. În primul rând, pentru că, dacă proiectul este nerealizabil din diferite motive. Poate constructorul ales , bazându-se pe ințelegerea cu tine, probabil și-a plănuit în avans lucrarea și poate fi încurcat de anularea acestora. În al doilea rând, un constructor nu poate oferta sau plănui în prealabil, fără proiectele tehnice finalizate. Acest lucru înseamnă că, oricare ar fi bugetul total al unei oferte, fară proiectele finalizate, acesta se poate schimba drastic.


Nu ai verificat referințele sau recenziile de pe site-ul nostru

După cum am mai amintit, cel mai de preț instrument care îți dă posibilitatea sa verifici un constructor sunt referințele și recenziile.

Recomandarea noastră este să facem efortul de a vorbi cu cel puțin trei clienți care au folosit serviciile constructorului si au evitat sa faca greseli in constructia casei. Pe lânga recenzii, oferite de Registrul Constructorilor, iți recomandam să contactezi clienții și să discuți cu aceștia (fară prezența constructorului). De asemenea, îți recomandăm să vizitezi imobilul construit/achiziționat. Este recomandabil să consulți proiectele finalizate recent, dar și lucrările care au fost efectuate în urmă cu un an sau mai mult pentru a-ți forma o părere per ansamblu.


Să alegi un preț prea bun pentru a fi adevărat

Cu toții preferăm prețul cel mai mic, dar poate această regulă nu ar trebui aplicată când vine vorba de casa noastră si sa evitam greseli in constructia casei. Poate este cea mai mare investiție pe care o persoană o face în timpul vieții.

Nu faceți greșeala de a opta pentru una dintre ofertele numite „prea bun pentru a fi adevărat”. Adesea, un constructor realizează reduceri de preț de fațadă. Acesta poate nu este sincer cu privire la toate costurile necesare realizarii proiectului în întregime. Înainte de a semna un contract si pentru a evita greseli in constructia casei, asigură-te că iți sunt prezentate toate detaliile.


Detalii care pot fi omise

In rândul detaliilor care pot fi omise, nu este vorba doar despre costuri.

La procesul de ofertare cât și la întocmirea contractului, asigură-te că a-ți discutat despre …

1. Intervalul orar în care constructorul va lucra.

2. Modalitatea prin care materialele rămase și deșeurile rezultate vor fi înlăturare și dacă acest element este inclus in preț.

3. Ce garanții există pentru prevenirea întârzierilor ?

4. Constructorul plănuiește sa folosească subcontractanți ? Dacă da, costurile pentru aceștia este inclus în ofertă ?

5. La finalizarea proiectului, cine garantează pentru calitatea lucrărilor efectuate de subcontractanți si pentru eventualele greseli in constructia casei?

6. Constructorul ar trebui să specifice proiectele/planurile în contract (cu număr de identificare). În urma acestuia se va realiza construcția și la care se referă în oferta. Împreună cu semnarea contractului, iți recomandăm ca ambele părți să semneze proiectele/planurile. Acestea sa fie cele finale și să facă parte din contract.

Cele amintite mai sus sunt doar câteva dintre întrebările pe care ar trebui clarificate. Toate, înainte de numirea unui constructor și înaintea semnării unui contract pentru a evita greseli in constructia casei. Desigur, dacă acesta este primul tău proiect, este posibil ca unele elemente vitale sa fie omise. Acesta este motivul pentru care recomandam numirea unui profesionist. Arhitect, inginer sau manager de proiect care te poate ghida la buna realizare a proiectului.


greseli in constructia casei

Devizul de plată

Avem convingerea că, cea mai de preț recomandare pe care îl putem oferii, este ca orice beneficiar să întocmească un deviz de eliberare a fondurilor către constructor.

În ciuda faptului că, din bugetul unui proiect, cea mai mare parte o reprezintă fondurile alocate constructorului, foarte puțini beneficiari se gândesc la întocmirea unui plan detaliat de plată ca sa evite greseli in constructia casei. După cum am mai amintit in articolele precedente, dacă constructorul solicită o mare parte din bani în avans, ar trebui sa ne punem un semn de întrebare. Deși solicitarea unui depozit inițial este în regulă (pe baza unui contract), majoritatea fondurilor nu ar trebui să fie eliberate până la evaluarea lucrării in stadii cheie.

Pentru a-ți proteja banii, a evita greseli in constructia casei și a asigura cea mai bună derulalare a procesului de construire, setează repere de evaluare. Acesta înseamnă că vei plăti eventual un depozit după care eliberezi o anumită suma în momentele cheie din construcție cum ar fi: finalizarea fundației, finalizarea zidirii pereților, finalizarea șarpantei, montarea învelitorii acoperișului, instalarea geamurilor, finalizarea tencuielii exterioare, instalarea scarilor interioare, finalizarea instalațiilor de apa/gaz/electrice și canalizare, finalizarea placărilor și tencuielii interioare. Momente cheie se pot prestabilii și pentru finisările care le-ai solicitat de la constructor. Recomandăm ca, înainte de orice plată către constructor, construcția sa fie evaluată de un specialist (Inginer, Arhitect), pentru a te asigura ca au fost evitate greseli in constructia casei și dacă a fost respectat proiectul.

Dacă nu ai cunoștințele sau nu te simți confortabil să evaluezi activitatea unui constructor, solicită ajutorul unui Inginer, Arhitect. Diriginte de Șantier sau Manager de Proiect pentru a face acest lucru în numele tău.


Alocarea de fonduri în exces pentru finisaje în detrimentul materialelor de construcții poate duce la greseli in constructia casei

Deși cu toții preferăm finisajele de lux, să nu uităm că în timp, prețul unei piese extravagante de interior scade. În schimb, o construcție realizată din materiale de calitate este mai probabil să iți ofere un profit atunci când vine vorba de vânzarea proprietății, mai ales daca nu s-au facut greseli in constructia casei. De asemenea, un imobil construit cu materiale de calitate diminuează factorul de risc pentru reparații necesare cât și sporește confortul locatarilor.

În privința bugetului, dacă te confrunți cu o alegere între materiale de construcții de calitate și finisaje sau accesorii extravagante la comandă, recomandarea noastră este să alegi întotdeauna materialele de construcții de calitate ca sa eviti greseli in constructia casei.

Ba mai mult, finisajele frumoase pot fi achiziționate treptat, în timp ce înlocuirea materialelor ieftine sau a ferestrelor de proastă calitate implică un cost mare.


Supraestimarea propriilor abilități

Executarea unor elemente din lucrare în regim propriu poate fi tentant și un mod minunat de a reduce costurile, dar fii realist în ceea ce poți materializa. Lucrări mici și simple, precum instalarea covorului sau vopsirea pereților pot fi ușor realizate de începători, dar, dacă nu ești un profesionist, este recomandat să lăsăm lucrările majore și complexe pentru experți sa evitam greseli in constructia casei. La urma urmei, de multe ori poate costa mai mult să remediezi lucrări efectuate greșit decât acestea să fie realizate de un profesionist da la bun început.

Merită, de asemenea, să te gândești dacă ai timpul necesar la dispoziție să fii propriul tău manager de proiect. Cu excepția cazului în care ai posibilitatea de a vizita lucrările în fiecare zi și te simți confortabil în a te confrunta cu un anumit constructor în privința lucarilor care nu sunt efectuate în concordanță cu proiectul sau orice altă neregulă, iți recomandăm să angajezi un manager de proiect. El va evalua daca s-au facut greseli in constructia casei si le poti remedia la timp.


Nu ai în vedere costurile de trai pe perioada lucrărilor

De exemplu, în cazul în care vorbim despre lucrări de reabilitare la o construcție existentă. În timpul lucrărilor opțiunea de a locui în continuare în imobil este cel mai rentabil insă, din păcate, aceasta nu este întotdeauna posibilă.

Motivele pentru care ai fi nevoit să te relochezi temporar includ …

Este nevoie de oprirea rețelei de apă și de alimentare

Structura imobilului ar putea fi afectată

Să nu fie posibila folosirea bucătariei și a băii

Praful ar putea afecta sănătatea ocupanților

Dacă te bazezi să rămâi în imobil pe perioada lucrărilor, va trebui să te asiguri că familia ta nu va fi afectat de niciunul dintre aspectele menționate mai sus. Stabilește acest lucru din timp. Dacă nu este fiabil să rămâi in imobil pe perioada lucrarilor, va trebui să iei în considerare costul unei chirii pe durata lucrărilor.


Polița de asigurare al constructorului acopera greseli in constructia casei ?

Unul dintre cele mai importante elemente al unui contract este asigurarea constructorului. Neglijarea acestui element poate atrage costuri uriașe. Mai ales în cazul în care asigurarea corespunzătoare nu este în vigoare.

Pentru a te asigura că ești protejat, recomandăm ca, constructorul să dețină următoarele asigurări …

1. Asigurarea tip toate riscurile pentru lucrarile de constructii-montaj

2. Asigurarea tip toate riscurile pentru utilajele si echipamentele de constructii

3. Asigurarea de raspundere civila profesionala a arhitectilor si inginerilor constructori. (în cazul în care constructorul administrează proiectele de structură și arhitectură)

4. Asigurarea de garantii

Pericolul să alegem un constructor cu cel mai mic pret

A face economii exagerate pe această parte si sa alegem un constructor cu cel mai mic pret poate avea un impact mare asupra bugetului estimat. Cu toate acestea, ar trebui sa analizăm și care este costul real al unei oferte de preț care inițial pare foarte ieftin și întradevăr, atractiv.

După cum am menționat și în articolul anterior, șansele sunt, dacă o ofertă de preț arată prea bine pentru a fi adevărat, probabil că este. Iată de ce ar trebui să fim prudenți inainte sa alegem constructorul cu cel mai mic pret…

Preț Incorect

Care este cel mai simplu mod de a crea o ofertă de preț ieftină ? Ușor, nu includem toate costurile. Acestea urmeaza sa fie adăugate pe parcursul proiectului, spre surprinderea beneficiarului! In acest fel, devenim constructorul cu cel mai mic pret.

Acesta este un risc pe care fiecare beneficiar și-l asumă dacă gestionează ei înșiși procesul de ofertare. Ai putea sa folosesti un Manager de Proiect sau un administrator de contract. Mai ales în cazul în care nu suntem familiarizați în domeniul construcțiilor. Motivul pentru care acest lucru poate crea probleme pe parcursul procesului de ofertare:

Așadar, în timp ce, să zicem constructorul A pare mult mai scump, deși este posibil ca el să includă toate elementele necesare realizării proiectului. În schimb, Constructorul B (constructorul cu cel mai mic pret) , care în acest moment are cea mai irezistibilă ofertă. El poate intenționează să adauge aceste prețuri pe parcursul proiectului. In acest caz bugetul total poate sa depăsească cu mult pe cel al constructorului A.


Imobilul nu este construit în funcție de proiect de constructorul cu cel mai mic pret

O altă preocupare pentru un beneficiar care intenționează să aleagă constructorul cu cel mai mic pret ar trebui să fie dacă se respectă sau nu proiectul.

O ofertă de preț care este semnificativ mai ieftin decât concurența ar putea fi un semn. Ar putea sa insemne că anumite elemente de design (atât de arhitectura cât și structura de rezistența) nu au fost luate în considerare în mod corespunzător. În acest caz constructorul cu cel mai mic pret se bazează pe cunoștințele limitate ale beneficiarului. Asta înseamnă că, la finalul proiectului, există posibilitatea să ai o construcție neconformă.

Pentru a evita o astfel de situație, asigură-te că arhitectul sau inginerul face parte din procesul de ofertare. Ei vor putea colabora cu potențialii constructori pentru a se asigura că planurile sunt pe deplin luate în considerare. Ei vor putea identifica eventualele neconcordanțe.

De asemenea, în funcție de buget, ai opțiunea de a contracta un manager de proiect. Acesta să supravegheze procesul de construire. In acelasi timp poti folosi aplicatia Registrul Constructorilor pentru a gestiona proiectul de la inceput la sfarsit. Acesta va putea urmari si plățile pe care urmează să le eliberezi către constructor. Intotdeauna platile trebuiesc procesate numai după ce anumite etape din construcție au fost îndeplinite și evaluate.


Forță de muncă insuficientă

Construirea unui imobil nu este o muncă care poate fi dusă la bun sfârșit de o singură persoană. O parte din totalul ofertei va reflecta costul unei echipe de oameni care vor efectua lucrările propriu zise. Va trebui să fi atent la costurile alocate subcontractanților. Constructorul ales include costurile acestora în preț ? Dacă nu, această ofertă nu este una care este realistă. Ai putea avea neplăceri pe parcursul proiectului daca costul este singurul motiv pentru care ai ales constructorul cu cel mai mic pret.

O altă întrebare ar trebui să fie dacă constructorul cu cel mai mic pret are sau nu destui oameni pentru a realiza construcția in timp util. Utilizarea unei echipe mici ar putea menține prețurile scăzute, dar provoacă, de asemenea, întârzieri și poate rezulta in calitatea slabă a lucrărilor efectuate.


Alte proiecte în derulare a unui constructor cu cel mai mic pret

O altă modalitate în care constructorul cu cel mai mic pret își poate menține costurile scăzute este dacă își asumă mai multe proiecte în același timp.

În cazul în care nu vorbim despre o firma de dimensiune relativ mare și dezvoltată cu mai multe echipe, aceasta nu este o opțiune excelentă pentru beneficiar. Cu atenția unui constructor cu cel mai mic pret împărțită între mai multe proiecte, proiectul tău poate fi neglijat. Ca și rezultat, s-ar putea chiar ca banii plătiți, mai ales dacă plătești în avans, să fie folosiți pentru a acoperii găurile de finanțare în alte proiecte.


Risc înalt de faliment

Falimentul unui constructor cu cel mai mic pret este o problemă care trebuie luată în considerare la orice proiect, mare sau mic.

Unii constructori te atrag cu prețuri ieftine, de ce? Pentru că încearcă să obțină cât mai mulți bani, înainte ca să se declare falimentari.

Chiar dacă un constructor declară faliment, poate pur și simplu deschide altă firmă. Poate plasa un alt director în fruntea ecestuia, făcându-l să pară o firma practic nouă, fără datorii. Acesta este motivul pentru care beneficiarii trebuie să fie atenți la ce ofertă aleg și la contractul pe care îl semnează.


Cum te putem ajuta să alegi constructor cu cel mai mic pret dar sa fie si o alegere sigura

Registrul Constructorilor, pe lânga recenzii, oferă și un serviciu de contact privat între clienți. Prin acesta, ai posibilitatea de a obține informații despre un constructor de la persoanele care au contractat in trecut serviciile acestora. De asemenea, poti folosi aplicatia Registrul Constructorilor pentru a urmari si a gestiona proiectele si sa asiguri o derulare conforma a acestora.