Constructorii pot avea multe forme de organizare, fiecare mod de organizare având la rândul lui elemente pozitive cât și negative. Alegerea constructorului potrivit pentru proiectul tău va fi una dintre cele mai importante decizii de luat. Alegerea greșită poate avea consecințe grave atât pentru proiect cât și pentru buget.

Am pregătit acest ghid pentru alegerea unui constructor …


Echipă formată dintr-un singur om

Avantaje: preț redus și serviciu personal.

Dezavantaje: riscant pentru proiecte mari și cu disponibilitate limitată.

Acest tip de constructor de regulă lucrează singur, capabil să se ocupe și să ducă la bun sfârșit lucrări de dimensiuni mai mici, de obicei renovări. De asemenea, ar putea fi o opțiune și pentru construirea unei extensii la scară mică – în funcție de nivelul de calificare.

Mulți beneficiari ar opta pentru angajarea unui constructor de acest gen, deoarece sunt cea mai ieftină opțiune. Dar prețul scăzut vine și cu dezavantaje.

Având puterea de execuție limitată, acești constructori de obicei își asumă doar un singur proiect la un moment dat. Deși asta rezulta o colaborare mai personală pe durata proiectului cu beneficiarul, acest lucru îi face să aibă o disponibilitate limitată pe tot parcursul anului. Un asemenea constructor bun poate fi uneori rezervat doar peste un an.

De asemenea, având doar un constructor pe șantier, progresul lucrărilor nu este una foarte rapidă în acest fel prelungind durata proiectului. Costul scăzut poate fi o compensare echitabilă, dar în cazul în care ești nevoit să te muți pe durata lucrărilor, costurile aferente ar putea anula economiile făcute.

În privința finanțelor, veți fi mai expuși riscurilor cu acești constructori. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de firme sau companii mari, el nu are un flux de capital care să acopere în mod corespunzător costurile materialelor de construcții. Acest lucru ar putea însemna că vei fi solicitat să plătești în avans pentru o mare parte din costul proiectului (o practică destul de riscantă și periculoasă). În acest caz, există pericolul ca, constructorul să rămână fără fonduri la jumătatea proiectului și va fi nevoit să se comită la un al doilea proiect pentru a obține fondurile necesare. În acest ultim scenariu, sunt șanse mari ca perioada de finalizare al proiectul tău să fie prelungit sau neglijat.


Un constructor cu ajutoare

Avantaje: Destul de ieftin și în general dornic să-și dezvolte afacerea.

Dezavantaje: Disponibilitate destul de redusă, securitate financiară limitată.

Un constructor își va dezvolta adesea afacerea destul de organic. Vor începe de mici și, pe măsură ce vor obține mai multe lucrări, constructorul va identifica încet muncitorii de încredere, lăsându-i pe aceștia responsabili pentru ca el să poată lucra la alte proiecte.

Cu persoana potrivită, acest lucru ar putea fi un mare avantaj pentru lucrarea ta. Acești constructori sunt adesea foarte ambițioși și dornici să demonstreze și să lase o impresie pozitivă. Acest lucru înseamnă că vei obține un serviciu excelent la un preț foarte competitiv.

Ca și dezavantaj, acești constructori pot fi surprinși din punct de vedere financiar. De exemplu, ar putea să oferteze pentru un proiect în funcție de experiența sa fără a-și da seama că în cazul în care aceeași lucrare este efectuată de alții, timpul necesar finalizării proiectului poate fi alta având impact și asupra bugetului lui. Acest lucru poate duce la complicații cu stabilirea prețurilor, finanțarea și planificarea unui proiect.

În cele din urmă, acest lucru îți pune în pericol proiectul. Dacă dorești să eviți astfel de probleme, asigură-te că ai toate datele necesare despre constructor, de exemplu: câți alți oameni vor lucra la proiect și dacă au vechime în a lucra împreună ? Cum vor fi plătiți, are constructorul capital propriu să acopere cheltuielile pâna la plățile efectuate tine ? Ce garanții există pentru a preveni întârzierile?


Antreprenor de construcții cu subcontractanți

Avantaje: de încredere, organizat și oferă siguranță.

Dezavantaje: costă mai mult și trebuie să fii informat de subcontractanții alocați proiectului

Acești constructori sunt o alegere excelentă pentru beneficiarii care doresc un constructor profesionist care oferă securitate suplimentară. Ei aduc un mix de organizare, buget și fiabilitate, datorită faptului că sunt de obicei cu o experiență dovedită.

Desigur, pentru acest serviciu mai bun, vei plăti mai mult. Această diferență de costuri poate descuraja anumite persoane, dar noi credem că merită. Până la urmă, vei obține ceea ce plătești, iar o casă prost construită poate costa și mai mult pe termen lung în cazul în care necesită reparații.

Dacă alegi un asemenea constructor, un lucru de care trebuie să ai grijă sunt subcontractanții. Deși în majoritatea cazurilor, nu există motive de îngrijorare, trebuie să te asiguri că toate costurile lor sunt incluse în întregime în contract. În plus, verifică dacă aceștia sunt acoperiți de asigurarea constructorului principal sau au asigurări separate. De asemenea, un detaliu important de știut este cine oferă garanția pentru lucrările efectuate, subcontractantul sau constructorul.


Companii/Firme de construcții

Avantaje: cea mai sigură opțiune din punct de vedere financiar și calitativ, realizarea proiectului în timpul alocat.

Dezavantaje: preț mai ridicat.

O companie sau firmă de construcții este cea mai sigură din toate punctele de vedere și recomandarea noastră numărul unu pentru orice proiect.

Deși vei plăti mai mult pentru serviciul lor, expertiza lor va fi greu de învins. Capitalul deținut de o asemenea firmă înseamnă că vei avea avantajul unui deviz de plată care te va feri pe tine și bugetul tău de rele practici.

Fiind o afacere de amploare, multe firme de construcții vor avea la dispoziție o serie de constructori, muncitori și profesioniști pentru proiectul tău. Acest lucru înseamnă că, de cele mai multe ori va finaliza proiectul înaintea concurenței lor mai mici și procesul per ansamblu va fi unul mai simplu pentru tine.

Profesionalismul lor înseamnă, de asemenea, că managementul proiectului va fi realizat cu ușurință și cel mai probabil acest element important este încorporat în oferta lor.

Și, desigur, ai mai multe șanse să obții un rezultat final de calitate. Acest lucru înseamnă că iți oferi cea mai bună șansă posibilă de a recupera investiția atunci când vine vorba de vânzarea imobilului.


Sfaturile noastre pentru alegerea unui constructor

Verifică constructorul sau firma de construcții pe site-ul nostru.

Cere și verifică întotdeauna cel puțin trei referințe de la orice constructor.

Discută cu proprietarii/beneficiarii în absența constructorului.

Vizitează lucrările anterioare ale constructorului – proiecte care au fost finalizate recent dar și care a fost de cel puțin un an.

Siteul conține informații publice în baza Licenței pentru Guvernare Deschisa v1.0
Registrul Constructorilor folosește date publice oficiale, puse la dispoziție de instituțiile statului.  
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram