În primul rând, trebuie să reținem că singura modalitate de a afla cu adevărat un preț realist pentru proiectul tău este de a invita constructorii pentru a oferi un cost pentru lucrări. În al doilea rând, de regulă, sfatul nostru este să contactezi cel puțin 3 firme care să iți oferteze pentru lucrările propuse. Acest lucru iți va  asigura că poți face o comparație bine informată. În al treilea rând, în timpul ofertării, stabilește cât mai clar ce dorești de la constructor. Trebuie să reții că orice modificare a proiectului poate înseamna schimbări în costul final.


De ce să cerem cel puțin 3 oferte de preț ?

Având cel puțin 3 oferte de preț la îndemână, ai posibilitatea de a-ți face o idee despre ceea ce este rezonabil ca și preț final. De asemena, vei putea evalua care este prețul mediu al lucrărilor și dacă un constructor ofertează, din oareacare cauză, in exces.

De exemplu, dacă dorești să construiești o casă, este posibil sa primești următoarele oferte…

70.000 Euro
78.000 Euro
112.000 Euro

sau de asemenea, este posibil să ai

70.000 Euro
78.000 Euro
48.000 Euro

În fiecare dintre aceste cazuri, două dintre aceste prețuri sunt apropriate una de cealaltă, dar unul iese în evidență. Unul este foarte ieftin și unul foarte scump.

Ofertele de preț care sunt mai mari ar putea fi de la o firmă de construcții mai mare. Deși s-ar putea ca prețul să fie neatractiv, aceste tipuri de firme oferă mai multă securitate cât și calitate garantată, așa că sfatul nostru ar fi sa nu ii excluzi și să te interesezi mai în detaliu ce anume este inclus in acest buget. Găsești mai multe informații acest tip de constructor in acest articol.

Oferta cu cel mai mic preț este întradevăr cel mai tentant. Dar înainte să semnezi un contract, ideal ar fi să te informezi și să aduni cât mai multe detalii despre constructorul respectiv. În multe cazuri, ofertele ieftine nu sunt întotdeauna la fel de bune pe cât par și pot fi inșelătoare. Citește articolul despre pericolul de a alege cea mai ieftină ofertă pentru mai multe detalii pe acest subiect.


 Alegerea ofertei potrivite 

Să avem în considerare că, dacă o ofertă de preț sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil este.

Nu uita, în România constructorii și companiile de construcții nu sunt reglementați. Nu au nevoie de nicio calificare și nici nu sunt obligați prin lege să se alăture vreunei asociații in domeniu.

Dacă ți se oferă un preț tentant de scăzut, pune-ți aceste întrebări:

1. A alocat și inclus constructorul costuri pentru fiecare element din proiect ? O ofertă de preț care nu este detaliata îndeajuns ar putea ridica semne de întrebare și sfatul nostru ar fi să ceri constructorului să detalieze fiecare cost și element in parte. 

2. Planul de finanțare solicitat de constructor. Un bun constructor ar trebui să dețină capitalul care să finanțeze construcția pe o perioada în avans și să primească plata la anumite stadii conform unui aranjament stabilit in prealabil și specificat în contract. Pentru a-ți proteja finanțele, iți recomandăm întotdeauna să obții aceste detalii în prealabil și să le specifici in contract. 

3. Implementează constructorul corect proiectele? În cazul în care nu ai un Manager de Proiect care să verifice aceste lucruri, roagă Arhitectul sau Inginerul să verifice construcția.

4. Sunt incluse in oferta de preț subcontractanții? Nu uita, nimeni nu poate construi un imobil de unul singur.

5. Ia în considerare intervalul de timp pe care constructorul l-a specificat pentru finalizarea proiectului, este acesta comparabil cu alți constructori? Ca și în cazul prețului, un interval de timp pentru finalizarea proiectului excesiv de lung sau scurt pot ridica semne de întrebare.

6. Cum v-ați ințeles cu constructorul? Raportul dintre tine și constructor va fi la fel de important pe durata proiectului dvs. Mulți dintre constructorii cu reputație bună sunt ocupați și dacă li se oferă două potențiale contracte de valoare similară și data de început, în general decizia lor se va baza pe relația cu clientul. Acest lucru se întâmplă pur și simplu pentru că pe durata unui proiect se vor intâmpina posibile complicații și o relație proactivă intre client și constructor este cel mai puternic factor în rezolvarea acestora.

7. Încearcă să afli dacă constructorul are alte proiecte în derulare. Adesea, ofertele ieftine sunt posibile doar pentru că constructorul își asumă proiecte secundare. În cazul unei firme de dimensiuni mici, acest lucru ar putea însemna neglijarea proiectului tău rezultând în difertie complicații.

8. Și, cel mai important dintre toate, nu uita de REFERINȚE!


 Referințe 

In primul rând iți recomandăm sa cauți constructorul pe site-ul nostru unde vei putea găsi recenzii lăsate de clienții acestora.

De asemenea, este recomandat să păstrezi regula celor trei. Adică, pentru cei trei (sau mai mulți!) constructori pe care i-ai abordat, să vizitezi cel puțin trei referințe înainte de a lua o decizie.

Când vine vorba de verificarea referințelor, în mod ideal, vei dori să discuți cu clienții anteriori fară prezența constructorului. Acest lucru îl poți realiza pe site-ul nostru prin intermediul mesageriei private. Ai posibilitate de a contacta clienți constructorilor fara ca ei sau tu sa vă dezvăluiți datele de contact.

Siteul conține informații publice în baza Licenței pentru Guvernare Deschisa v1.0
Registrul Constructorilor folosește date publice oficiale, puse la dispoziție de instituțiile statului.  
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram