Evaluator ANEVAR

Găsește cele mai bune firme pe baza recomandărilor

Ce este o evaluare ?

Evaluarea este procesul de estimare a unui tip al valorii, pentru un anumit tip de proprietate, la o anumită dată şi concretizat în raportul de evaluare. Evaluarea este o estimare şi nu un calcul exact al unei valori printr-o formulă matematică sau printr-o cuantificare precisă. Ea impune aplicarea raţionamentului profesional al evaluatorului.

Când ai nevoie de un evaluator imobiliar autorizat?

Situaţiile cele mai întâlnite în care ai nevoie de un evaluator imobiliar sunt acelea când se vând sau se transferă anumite proprietăți, dar există și alte situații în care implicarea unui evaluator ANEVAR este necesară. Ca exemple pot fi enumerate situațiile contractării unor credite de la bănci, pentru care se oferă drept garanție asupra bunului dar și exproprierile, despăgubirile, partajul și numeroase alte cazuri.

Cum să alegi un evaluator ?

Cu ajutorul cunoştinţelor, dar și prin aplicarea unor calcule și metode specifice de evaluare, evaluatorul întocmește raportul de evaluare ce va fi predat în cele din urmă clientului. Valoarea stabilită pentru o proprietate poate diferi în funcție de scopul pentru care a fost efectuată și de caracteristicile acesteia.

Recomandarea este ca alegerea evaluatorului să nu se facă în funcție de tariful pe care îl cere sau de rapiditatea prin care promite că va oferi un raport de evaluare. Un preț mic poate ascunde lipsa de experiență sau o calitate scăzută a muncii, iar un timp scurt de realizare a raportului poate implica superficialitate din partea evaluatorului.

Semnati intotdeauna un contract de prestari servicii cu un evaluator ANEVAR, in felul acesta veti avea o imagine clara a ceea ce urmeaza sa primiti iar orice alte abateri pot fi discutate sau sanctionate ulterior. Un evaluator ANEVAR este obligat conform standardelor de evaluare sa incheie un contract in care sa fie mentionati termenii de referinta ai evaluarii.

Unul din aspectele cele mai importante in alegerea unui evaluator imobiliar o constituie integritatea si independenta acestuia. Va recomandam sa selectati cu atentie la aceste calitati deoarece in cele mai multe situatii o lucrare de buna calitate poate fi facuta doar de un specialist independent. Nu acceptati de exemplu un evaluator imobiliar prieten cu agentul care va vinde proprietatea. Discutabila in cazul acesta si dealtfel transpusa in legislatia romaneasca (directiva europeana nr 17/ 2015) este independenta unui evaluator agreeat de banca sau chiar angajat al acesteia. Credem ca este bine sa solicitati un evaluator imobiliar extern independent.

Evaluare Case Și Apartamente

Un evaluator case și apartamente va analiza toate informațiile importante despre apartamentul sau imobilul de interes astfel încât să determine o valoare cât mai corectă a acestuia. Astfel, valoarea rezultată în urma colaborării cu evaluatorul va fi fundamentată pe un raport detaliat care să ofere cumpărătorului garanția că a investit corect. De asemenea, un astfel de raport oferă vânzătorului avantajul tranzacțiilor echitabile.

Raportul de evaluare pentru imobile are rolul de a estima valoarea în mod cât mai clar, pe baza tuturor avantajelor și dezavantajelor pe care proprietatea le are și ținând cont de mai multe standarde prestabilite și considerate relevante pentru scopul evaluării. Astfel, cu ajutorul rapoartelor primite, atât cel care vinde cât și cel care cumpără au beneficii similare, oferind și primind sumele meritate, conform calității bunurilor imobile tranzacționate.

 

Siteul conține informații publice în baza Licenței pentru Guvernare Deschisa v1.0
Registrul Constructorilor folosește date publice oficiale, puse la dispoziție de instituțiile statului.  
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram