A face economii exagerate pe acestă parte poate avea un impact mare asupra bugetului estimat. Cu toate acestea, ar trebui sa analizăm și care este costul real al unei oferte de preț care inițial pare foarte ieftin și întradevăr, atractiv.

După cum am menționat și în articolul anterior, șansele sunt, dacă o ofertă de preț arată prea bine pentru a fi adevărat, probabil că este. Iată de ce ar trebui să fim prudenți …

Preț Incorect

Care este cel mai simplu mod de a crea o ofertă de preț ieftină ? Ușor, nu includem toate costurile urmând ca acestea sa fie adăugate pe parcursul proiectului, spre surprinderea beneficiarului!

Acesta este un risc pe care fiecare beneficiar și-l asumă dacă gestionează ei înșiși procesul de ofertare, în loc să folosească un Manager de Proiect sau un administrator de contract, mai ales în cazul în care nu suntem familiarizați în domeniul construcțiilor. Motivul pentru care acest lucru poate crea probleme pe parcursul procesului de ofertare, este că dacă nu ești cu adevărat riguros și să te asiguri că fiecare constructor are prețuri incluse pentru fiecare element al proiectului, riști să ai un preț de la un constructor care include toate costurile iar unul care evită să include costuri pentru a avea oferta cea mai atrăgătoare.

Așadar, în timp ce, să zicem constructorul A pare mult mai scump, deși este posibil ca el să includă toate elementele necesare realizării proiectului. În schimb, Constructorul B, care în acest moment are cea mai irezistibilă ofertă, intenționează să adauge aceste prețuri pe parcursul proiectului, caz în care bugetul total poate sa depăsească cu mult pe cel al constructorului A.


Imobilul nu este construit în funcție de proiect

O altă preocupare pentru un beneficiar care intenționează să aleagă cea mai ieftina ofertă ar trebui să fie dacă se respectă sau nu proiectul.

O ofertă de preț care este semnificativ mai ieftin decât concurența ar putea fi un semn că anumite elemente de design (atât de arhitectura cât și structura de rezistența) nu au fost luate în considerare în mod corespunzător. În acest caz constructorul se bazează pe cunoștințele limitate ale beneficiarului. Asta înseamnă că, la finalul proiectului, există posibilitatea să ai o construcție neconformă.

Pentru a evita o astfel de situație, asigură-te că arhitectul sau inginerul face parte din procesul de ofertare. Ei vor putea colabora cu potențialii constructori pentru a se asigura că planurile sunt pe deplin luate în considerare și vor putea identifica eventualele neconcordanțe.

De asemenea, în funcție de buget, ai opțiunea de a contracta un manager de proiect să supravegheze procesul de construire cât și plățile pe care urmează să le eliberezi către constructor, acesta din urmă fiind procesate numai după ce anumite etape din construcție au fost îndeplinite și evaluate.


Forță de muncă insuficientă

Construire unui imobil nu este o muncă care poate fi dusă la bun sfârșit de o singură persoană, iar o parte din totalul ofertei va reflecta costul unei echipe de oameni care vor efectua lucrările propriu zise. Va trebui să fi atent la costurile alocate subcontractanților. Constructorul ales include costurile acestora în preț ? Dacă nu, această ofertă nu este una care este realistă și ai putea avea neplăceri pe parcursul proiectului.

O altă întrebare ar trebui să fie dacă antreprenorul are sau nu destui oameni pentru a realiza construcția in timp util. Utilizarea unei echipe mici ar putea menține prețurile scăzute, dar provoacă, de asemenea, întârzieri și poate rezulta in calitatea slabă a lucrărilor efectuate.


Alte proiecte în derulare

O altă modalitate în care unii constructori își pot menține costurile scăzute este dacă își asumă mai multe proiecte în același timp.

În cazul în care nu vorbim despre o firma de dimensiune relativ mare și dezvoltată cu mai multe echipe, aceasta nu este o opțiune excelentă pentru beneficiar. Cu atenția constructorului împărțită între mai multe proiecte, proiectul tău poate fi neglijat. Ca și rezultat, s-ar putea chiar ca banii plătiți, mai ales dacă plătești în avans, să fie folosiți pentru a acoperii găurile de finanțare în alte proiecte.


Risc înalt de faliment

Considerând practicile proaste menționate mai sus inclusiv cel de finanțare, falimentul unui constructor este o problemă care trebuie luată în considerare la orice proiect, mare sau mic.

Unii constructori te atrag cu prețuri ieftine, de ce? Pentru că încearcă să obțină cât mai mulți bani, înainte ca să se declare falimentari.

Chiar dacă un constructor declară faliment, poate pur și simplu deschide altă firmă, poate plasa un alt director în fruntea ecestuia, făcându-l să pară o firma practic nouă, fără datorii. Acesta este motivul pentru care beneficiarii trebuie să fie atenți la ce ofertă aleg și la contractul pe care îl semnează.


Cum te putem ajuta

Registrul Constructorilor, pe lânga recenzii, oferă și un serviciu de contact privat între clienți. Prin acesta, ai posibilitatea de a obține informații despre un constructor de la persoanele care au contractat in trecut serviciile acestora.

De asemenea, în cazul în care dorești ca proiectul tău sa fie supervisat de un un manager de proiect, iți punem la dispoziție secțiunea Manageri de Proiect. Aceștia te pot ajuta la selectarea constructorului și chiar să interprindă vizite pe șantier pentru a te asigura că totul funcționează fără probleme.

Siteul conține informații publice în baza Licenței pentru Guvernare Deschisa v1.0
Registrul Constructorilor folosește date publice oficiale, puse la dispoziție de instituțiile statului.  
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram